Vårdnadsbidrag – bra att känna till

Jämte exempelvis barnbidrag och föräldrapenning så är även det så kallade vårdnadsbidraget värt att känna till. För vissa så är kanske begreppet vårdnadsersättning är mer bekant, men det är alltså samma sak som vårdnadsbidrag.

Vårdnadsbidrag – vad är det för något?

Detta bidrag är en kommunal eller statlig ersättning  som vårdnadshavare kan få när barnen är i förskoleålder. Vårdnadshavaren kan använda vårdnadsbidraget till att finansiera barnomsorg via antingen kooperativ, privat eller offentlig förskola. Utöver detta kan vårdnadshavaren (som för övrigt oftast är föräldern själv) välja att ta hand om barnet själv.

Hur mycket kan man få i vårdnadsbidrag?

Vårdnadsbidraget ligger på runt 3000 kr/månad för varje barn mellan 1-3 år. Detta kan dock variera något beroende på vilken kommun man bor i. Bidraget är skattefritt.

Lite historia om vårdnadsbidraget

Det är främst allians-partier som förespråkat införandet av vårdnadsbidraget. Bidraget infördes först 1994 av den borgerliga regeringen med Carl Bildt i spetsen, men lades sedan ner av Socialdemokraterna. Detta vårdbidrag var på 2000 kr/månad. Under 2008 gav Reinfeldt-regeringen kommunerna  rätt att använda vårdnadsbidrag. Det är alltså inte säkert att man kan få ut vårdnadsbidrag, det beror helt och hållet på om kommunen där man bor har valt att erbjuda vårdnadsbidrag.