cyklande familj

Första familjesemestern med cykelvagn

Tiden har äntligen kommit för att börja planera den efterlängtade cykelsemestern. Denna gång finns dock en liten hake med det hela jämfört med sista äventyret som man gjorde. Familjen har vuxit från två till fyra personer. Så hur gör man då för att så smidigt som möjligt få med även de minsta? Det kan faktiskt vara så att barnen ännu inte hunnit uppnå åldern som behövs för att kunna trampa sina cyklar själva.

Ett smidigt alternativ som visar sig både vara praktiskt samt säkert för barnen, kan då vara att införskaffa sig en cykelvagn för att på så sätt lösa problemet på ens kommande semestrar. Småbarnsföräldrar vet att allt man gör måste klaffa minst sagt perfekt vad gäller barnen och detta gäller speciellt på en semester. Allt måste helt enkelt fungera så enkelt som möjligt på ett så smidigt sätt som möjligt. 

När det att dags för köpet 

Säkerheten blir så klart den viktiga faktorn i valet man gör och för många spelar även prislappen en stor roll i det avgörande beslutet. Det finns många olika cykelvagnar att välja mellan på marknaden och variationen på prislapparna är lika varierande som alla olika modeller. 

Att hitta något som matchar ens barnbidrag kommer därför att inte bli något större problem. De flesta cykelvagnar går även enkelt att använda som en vanlig barnvagn då den kopplas av själva cykelfästet. En del av dessa är till och med mer multifunktionella än så för att till exempel passa in i ett mera aktivt leverne. 

Ett exempel på en bra cykelvagn är en vagn med bra säkerhetsbälten och höga sidoväggar så att man då kan känna sig säker på att ens barn både sitter tryggt och säkert fastspända. Man bör låta sina barn provsitta den utvalda vagnen med hjälm på så att man då kan vara säker på att alla måtten stämmer. 

Ett bra val av vagn är även en som har många och smarta lastval, speciellt om man nu har planerat att åka på längre utflykter. Det finns såklart även transport-cykelvagnar som har andra ändamål än att transportera barn eller ens husdjur. Dessa kan då lasta det mesta man behöver ta med sig på sin semester eftersom lastkapaciteten ligger från 14 kg upp till 140 kg. 

Regler för en cykelvagn

Självklart så bör man välja en så kallad EN 15918 märkt vagn som uppfyller befintliga europeiska kvalitets samt säkerhetskraven. Dessa vagnar är godkända för att transportera upp till två stycken barn som kan sitta upp av sig själv och som inte får väga mer än 22 kg vardera med en total max vikt mellan 40-50 kilo. Viktigt innan man ger sig ut är också att inte glömma förbereda cyckelanordnigen med en ordentligt synlig flagga och extra reflexer eftersom det är viktigt att synas ordentligt ute i trafiken. 

Att välja en cykelsemester tillsammans med ens barn kan både vara ett bättre ekonomiskt val och ett bättre klimatsmart alternativ samt skapa oförglömliga minnen.