1501-L1023 - barnbidrag.info (002)

Så hanterar du ekonomin som ensamstående förälder

Som ensamstående förälder har du mycket ansvar. Du måste uppfylla dina förpliktelser i arbetslivet så väl som du måste ta hand om barnen, hushållet och så vidare. Du har ett ansvar för att dina barn växer upp i en sund miljö samtidigt som du inte får glömma bort att ta hand om dig själv.

Som om det inte vore tillräckligt med allt ovan nämnt, faller även all ekonomisk börda på dig som ensamstående. Lyckligtvis finns det sätt att hantera ekonomin på som förälder, trots att man är ensam om det. Nedan följer några tips!

Budgetera dina månatliga utgifter

Det första steg du som ensamförälder bör ta för att få ordning på ekonomin är att skapa en månadsbudget. Räkna ut hur mycket du får ut efter skatt varje månad samt hur mycket utgifter du har. Se till att inkludera allt, som skuld, bostad, mat, bil, nöje och så vidare i din budget. Du kan med fördel skapa din budget online – det finns gott om smarta verktyg att använda sig av idag.

Hitta sätt att öka din inkomst på

Även om vi lever i ett välståndsland är det relativt svårt för en ensamstående förälder att klara sig på den inkomst de genererar genom sitt jobb. Om du tycker att det är allt för svårt att hantera den ekonomiska bördan kan det således vara värt att undersöka sätt att öka din inkomst på. Har du varit på din arbetsplats i flera år utan löneförhöjning kan det kanske vara dags nu. Kanske du kan färdiggöra din utbildning för att bli berättad till högre betalande positioner på jobbet?

Våga be om hjälp

Om pengarna inte räcker till trots att du ökat din lön eller lärt dig prioritera dina utgifter är det dags att du ber om hjälp. Man ska aldrig vara rädd att be om hjälp – särskilt inte som ensamstående förälder. Hör med dina nära och kära, kommunen eller varför inte försök att hitta kärleken igen med hjälp av IX? Det är svårt att ta hand om och uppfostra barn ensam, särskilt om man inte har de ekonomiska förutsättningar som krävs.

Glöm inte att prioritera dig själv

Det är oerhört viktigt att du inte glömmer dig själv i takt med att du försöker förbättra din ekonomi. Dina barn eller du kommer inte att må bra bara för att ni har en stabil och bra ekonomi. Det är en bidragande faktor, men ska dina barn må bra och få en bra uppväxt krävs det även att du mår bra – psykiskt och fysiskt. Du ska inte gå i väggen bara för att pengarna ska räcka till allt ni drömmer om som familj. Se därför till att prioritera dig själv också. Glöm inte att göra det du tycker om som inte inkluderar att vara en förälder. Träffa vänner, träna, och kanske till och med hitta sexpartner!