barn pengar

Så pratar du med dina barn om pengar och finansiering

Att lära barn om pengar kommer hjälpa dem att hantera sin egen ekonomi när de blir äldre. Givetvis ska barn ha lov till att vara barn, men att introducera dem till finansiering vid tidig ålder är inget skadligt. Det gäller bara att anpassa snacket efter barnens ålder, och göra det på ett sätt som är lärorikt och roligt! Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du använda dig av vår guide här.

Vikten av att prata om pengar med barn

Innan vi går in på våra bästa strategier för pengasnack med barn vill vi förklara varför det är så viktigt att introducera barn för pengar redan vid en tidig ålder. De absorberar allt man säger och lär dem, och oavsett om de inte visar något intresse för det nu tar de med sig det till vuxenlivet. Att lära dina barn om pengar och finansiering kommer alltså att göra deras framtid en säkrare och tryggare plats.

Börja tidigt, gör det försiktigt och gradvist

Som vi tidigare nämnt måste barn få lov att vara barn. Det är viktigt att du undviker att bekymra dina barn i en för tidig ålder. När barnen är mellan 3–6 bör fokus framförallt vara på nyfikenhet. Du kan börja lära dem de grundläggande tingen om pengar när de börjar prata och ställer frågor. Det finns inget som du ska hålla hemligt, men låt barnet ta initiativet.

Tala om pengar på ett förståndigt sätt

När de börjar förstå skillnaden mellan att behöva och att vilja ha kan du börja introducera dem för vad man kan göra för att uppnå sina önskemål genom att tjäna och spara. När barnen är runt 10–12 år söker de vanligtvis självständighet. Här kan du börja ge dem ansvar för sina egna pengar (det vill säga en del av barnbidraget) och lära dem hur de spenderar dem på bästa sätt.

När de når tonårsåldern kommer deras ambitioner bli större – och dyrare. Du kan hjälpa dem med att bli mer pengakunniga genom att ge dem ett eget ekonomiskt ansvar, vara ett exempel för dem och genom att hjälpa dem hantera sin egen inkomst (lön/barn-/studiebidrag).

Det roliga börjar när barnen blir vuxna!

Bara för att din son eller dotter blivit vuxna betyder inte att du ska sluta snacka med dem om pengar. Oavsett om de fortfarande bor hos dig eller sin egen bostad är pengar ett ämne som ofta behövs ses över, och oftast något barn uppskattar att snacka med sina föräldrar om. Det är här du kan introducera dem för ting som sparande och investeringar. Snacka om hur de kan öka sitt personliga kapital, och hur det faktiskt kan vara roligt. Du kan med fördel introducera dem för iGaming, och hur det är ett bra sätt att skramla ihop extra pengar på, men också en fälla för de som tenderar att överdriva ting. Ni kan med fördel läsa iGaming nyheter och utforska världen inom branschen, eller hålla er till investeringstillgångar som aktier och fonder.