bebis

Vad väljer du att göra med ditt barns barnbidrag?

När man är på väg att bli ny förälder så är det mycket, väldigt mycket, information man behöver ta del av. Det gäller i alla områden i ens liv som; vad som händer med kroppen –  fysiskt och emotionellt, hur man ska göra med sitt boende, vilka förändringar det blir i ekonomin, vad som bör köpas innan, inför och efter förlossning. Vad man som mamma får äta, vad bebis ska äta, hur den ska äta, när och tusen saker till (känns det som). Det är lätt att stressas upp inför det första barnets nedkomst men som alla råden säger: ta det lugnt! Allt faller på plats bara du lägger upp en enkel plan och läser upp dig på de absolut viktigaste detaljerna inför.

Bland de ekonomiska stöden man får som ny förälder så är det barnbidraget som är det faktiska stödet till barnet (beroende på hur man väljer att se det). Sedan kan man se föräldrapenningen från försäkringskassan som stöd eftersom man får en peng utifrån dina tidigare inkomster. Vad man sen gör utav det skiljer sig såklar efter ens egna förutsättningar. Vissa väljer att stoppa undan barnbidraget för barnets framtid, vissa behöver använda det till mat och andra basvaror. Sedan finns det de som väljer att spendera det på lite lyxigare produkter för bebisen, som det man t.ex. kan hitta på moonboon.se där de har ekologisk babyutrustning som hängvaggor, bärsjal, täcken m.m.

Hur man får ihop ekonomin

Rent ekonomiskt så vet vi att det är en del att ha koll på, det sägs att det kan kosta ett hushåll ca 30 000kr första året men detta beror ju såklart helt på vad du köper för saker och vad de saker du väljer är i för prisklass och hur du väljer lägga upp det med t.ex. barnmat (göra eget på billiga råvaror eller köpa färdig barnmat) etc. Det är du själv som lägger planeringen för din ekonomi och vad du gör med barnbidraget.

Har du det lite tuffare ekonomiskt så är planeringen a och o. Man MÅSTE inte ha alla babyprylar, det är lätt som ny förälder att vilja köpa ALLT; den dyraste barnvagnen med en massa funktioner och tillbehör, alla gulliga kläder som man ser, tusen olika nappmodeller och haklappar. 

Olika sätt att spara utan att det går ut över barnets välfärd är fokusera på vad man BEHÖVER och inte på vad man VILL HA. Kan du laga en del av barnets mat från billiga (och nyttiga) råvaror istället för färdigköpt? Kläder i second hand. Det mesta i secondhand faktiskt, om man tittar på annonser på Blocket och Facebook så finns det många som vill bli av med saker som sina barn vuxit ifrån och där man inte hittat någon att ge bort det till så du kan troligtvis göra riktiga fynd på saker som kan kosta många hundra och till och med tusenlappar. Så börja fynda!