pappa och bebis

Massor av saker att tänka på som nyblivna föräldrar

Har ni också en miljon tankar om alla praktiska detaljer som väntar när ni så småningom ska bli föräldrar? Bara lugn i sådana fall, då ni absolut inte är ensamma om att ha mängder av olika tankar som snurrar runt i huvudet samtidigt.

Till en början så finns det ingen som är expert på att veta exakt hur det kommer att bli- och vad som väntar i detalj när man blir förälder, då alla barn är unika, så att gå omkring och oroa sig i onödan gör bara att du ödslar onödig energi på något som du i dagsläget ändå inte kommer att kunna påverka.

Att förbereda saker som barnrum, säng, kläder, babyvakt, barnvagn, nappflaskor och leksaker till barnnamn m.m. är alltid något som man kan ordna- eller fundera på förhand, men sedan då?

När ert barn väl kommit till världen så behöver man såklart alltid vara på det klara med att det är barnet som är i fokus och som alltid ska komma i första hand. Det är en otroligt rolig tid som väntar med att äntligen få bli förälder samtidigt som det är viktigt att komma igång att det är ett livslångt åtagande som man också har ett skrivit under ett avtal på.

Du duger som du är

Till en start så kommer det att bli mindre sömn, mat vid fasta rutiner, en hel del blöjbyten och där det bara att ta sig utanför hemmets väggar kommer att kräva mera förberedelse och planering än vad som varit möjligt tidigare.

Att känna sig trött och sliten, och att i omgångar tycka att det är jobbigt att vara förälder precis som man även kan känna att man inte duger eller räcker till är också otroligt vanliga tankar hos många föräldrar, vilket även är bra att vara medveten om.

Det är samtidigt lika viktigt att vara medveten om att du är bra nog och att du duger gott som du är. Sömnen kommer att bli bättre med tiden och orken kommer att återkomma. Att våga be om hjälp vid behov är alltid lika viktigt precis som det är lika viktigt att ha en öppen kommunikation med sin partner.

Att leva i ett jämställt förhållande har även visat sig att vara de förhållanden som också klarar av det nyblivna föräldraskapet allra bäst. Även om det många gånger är ett riktigt hårt slit att vara förälder (vänta bara tills barnet kommer upp i tonåren) så är det också något som utan tvekan är värt det många tusen gånger om.

Att fokusera på att ge barnet och varandra massor av kärlek och omtanke så kommer ni också tillsammans att stå bra rustade för allt vad livet har att erbjuda er, nu och i framtiden.