Hur man skapar en familjebudget i 5 enkla steg

Att spendera pengar är ingen konst. Barnen beställer gärna pizza, några rundor på ett onlinecasino som bonusfinder.com/sv/free-spins är roligt för de vuxna och dessutom verkar det ständigt vara någons födelsedag. Att spendera pengar klokt, det är en konst, och särskilt när man är en hel familj som alla vill ha olika saker.

När det känns som om pengarna inte räcker till och rabattkupongerna inte förbättrar situationen särskilt mycket, sträcker man sig kanske efter en budgetplan. Men alla familjer är unika, så det bästa är att bara skapa sin egen. Du behöver inget komplicerat; allt du behöver för att sätta igång är något att skriva med.

Steg 1: Bestäm vad du behöver spendera pengar på

Det första steget för att skapa en familjebudget är att jämföra familjens inkomst och bidrag med nödvändiga utgifter. Nödvändiga utgifter är saker som vatten- och elräkningar, ränta, transporter, veckopeng till barnen och livsmedel. För att göra en budget för familjen behöver du först veta hur mycket du har att arbeta med genom att ta en titt på vad du har kvar efter att inkomsten har täckt alla nödvändigheter som du helt enkelt behöver spendera pengar på.

Glöm inte födelsedagar, julklappar och andra speciella händelser då du kommer att behöva extra pengar för det ena och det andra. Något dyker alltid upp, så lägg undan i alla fall några hundra kronor med det i åtanke.

Steg 2: Bestäm hur mycket pengar du vill spendera på nöjen

Steg 2 handlar om att avgöra hur mycket ni egentligen behöver spendera på nöjen och underhållning. Det kan hjälpa att göra en lista tillsammans med familjen så att alla kan komma överens om vad ni egentligen gillar att göra, och på vilka sätt man kan få dessa aktiviteter att bli billigare. Till exempel kanske ni som familj brukar äta ute en gång i veckan. Kanske skulle alla egentligen tycka att det var minst lika kul att gå på picknick och ta med hemlagade smörgåsar på utflykten? Fundera på olika sätt som ni kan minska utgifterna samtidigt som ni fortfarande har kul! Se till att alla får vara med och diskutera hur ni som familj ska ändra spenderandet av pengar så att ingen blir besviken. Barn som får veckopeng eller månadspeng kan spendera sina egna pengar om det är något särskilt de inte vill avstå ifrån!

Steg 3: Bestäm vad ni vill spara till

Om ni som familj vill åka till Japan eller någon annan exotisk destination, kommer ni behöva mer än några få mynt för att täcka kostnaden. Därför är det viktigt att spara pengar. Förutom sparmål för saker ni vill göra tillsammans och individuellt och saker som ska köpas, är det alltid bra att ha pengar sparade för speciella situationer som man inte kan förutse, som att dammsugaren ger upp andan och en ny behöver inköpas. 

Steg 4: Dela upp pengarna

För att ni faktiskt ska hålla er till budgeten är en bra praxis att dela upp pengarna efter användningsområde. Du kan göra det fysiskt genom att placera pengarna i kuvert med etiketter, men detta är inte den mest praktiska metoden nuförtiden, särskilt eftersom vissa butiker inte accepterar kontanter och man heller inte kan göra köp online med mynt och sedlar. Det bättre alternativet är att använda en app som låter dig skapa spargrisar för olika syften. Ett exempel på en sådan app är TransferWise, som också erbjuder ett Mastercard.

Steg 5: Kontrollera familjebudgeten regelbundet

Hur petnoga du än är när du skapar budgeten kommer du märka att det tar ett tag att vänja sig vid den. Vid varje månadsskifte bör du därför ta en noggrann titt på familjebudgeten och justera efter behov. Lycka till!