barn med barcatröja

Betala barnvakt med subventioner

Med barn följer alltid ett stort ansvar. Inte bara måste man se till att barnet får mat – Man behöver också följa med vad barnet gör, att han inte biter i en kontaktuttag eller att han sticker ut på gatan eller något annat otyg.

Därför blir ofta en barnvakt ett måste när båda föräldrar är otillgängliga. Ett sådant tillfälle kan vara när båda föräldrar jobbar samtidigt. Som tur är finns det hjälp för att underlätta uppfostrandet. Du kan få hjälp av staten för att kunna ha tillgång till en barnvakt. Nedan berättar vi hur du kan få hjälp av staten samt vad man behöver veta.

RUT-avdrag

RUT-avdrag är en subvention av regeringen som gör det billigare för klienter att betala för tjänster. Detta generellt brukar vara hushållstjänster som konstruktion, rengöring, gräsklipping och ja, du gissade rätt – barnvakter.

När det kommer till barnvakter har regeringen också en subvention särskilt för föräldrar. Från och med i år subventionerar staten 50% av kostnaden du betalar till en barnvakt upp till 50000 kronor per person och år. Detta är till stor hjälp för singelföräldrar då det kan göra stor skillnad på inkomsten.

Hitta rätt barnvakt

Att hitta rätt barnvakt kan vara en utmaning ibland. Ofta kan det lösa sig om man har släktingar eller vänner som råkar vara ledig den dagen när man jobbar. Detta fungerar dock inte alltid då de flesta personer ofta jobbar samma arbetstider som föräldrarna.

Det finns som tur är sidor online där man ofta betalar barnvakten en mindre timlön och där man till och med har möjligheten att intervjua barnvakter gratis. https://www.yepstr.com/se/barnvakt. Detta ger en möjligheten till ett första intryck av barnvakten utan att behöva oroa sig för extra kostnader. Dock finns det flera saker att tänka på.

Placering

En viktig sak man ska tänka på är såklart placeringen. Vart håller barnvakten till? Ska barnvakten komma till ert hem eller ska barnet tas till där barnvakten bor?

Detta kan vara viktiga saker man kan tänka på. Om ni och barnvakten bor långt ifrån varandra kan det leda till extra tid och pengar på att skjutsa barnet eller att barnvakten tar ut en extra kostnad för kilometerersättning.

Tillgänglighet

Tillgänglighet är också en viktig ting att se på. Vilka tider är barnvakten tillgänglig? Detta är ofta varför det kan vara en utmaning att hitta barnvakt bland sina nära och kära, eftersom de precis som dig arbetar måndag till fredag.

Det är då man kan hitta barnvakten online via forum eller särskilda sidor dedikerade åt de som faktiskt frilansar och är fullt tillgängliga. Vi rekommenderar dock noggrann introduktion där ni lär känna barnvakten först innan ni tar ett beslut.

Timlön

Timlönen kan också vara viktigt att tänka på. Ju längre tid ni behöver barnvakten desto viktigare är det med insikt på vad ni faktiskt betalar personen. Man ska å andra sidan vara försiktig med underbetalning också då barnvakten också behöver tjäna pengar. Den bästa timlönen man ska se efter är runt 75-100 kronor i timmen.

Sammanfattning

Det kan som sagt vara svårt ibland att vara förälder, speciellt när man ska få tiden att gå ihop. Lyckligtvis finns det hjälp man kan få både med finansiering och med möjlighet till barnvakt. Vi rekommenderar starkt att ni använder er av RUT-avdraget när ni skaffar barnvakt – den är särskilt skapad för er föräldrar.