Kläder, skor, mat, förbrukningsvaror, försäkringar, leksaker och presenter, fritidsaktiviteter, barnbesparing… listan med saker som kostar när man har barn kan göras lång. De specifika utgifterna och den exakta slutsumman varierar självklart och beror på många olika faktorer. Men man kan inte sticka under stolen med att det är allt annat än billigt att ha barn. Man kan givetvis försöka reglera utgifterna utefter utrymmet i budgeten, men några förnödenheter kan man helt enkelt inte dra ned på. Man kan till exempel välja vilken vinterjacka man köper, var semestern går och hur många julklappar barnet får. Det är däremot svårare att styra kostnader för mat, förbrukningsvaror och liknande. Barnbidraget är ett värdefullt komplement för att täcka omkostnaderna men det räcker inte alltid.
Förutom kostnaden för barn i sig så tillkommer självklart alla andra typer av utgifter som exempelvis hyra, värme, el-räkningen mm. Man ska ju dessutom ha råd till sina egna kläder, försäkringar och intressen. Även om man har en stabil privatekonomi kan man hamna i en situation med obalans på bankkontot. Bara för att man som regel har en vattentät månadsbudget är det inte ensbetydande med att man aldrig stöter på problem. Oväntade utgifter kommer nämligen i alla former och storlekar. Kanske har barnet växt ur alla vinterkläder från förra året, det finns en klassutflykt med en tillhörande avgift som väntar eller något helt tredje. Eller så är den extra kostnaden inte alls barnrelaterad, men påverkar ändå ekonomin. Det kan vara allt ifrån en trasig bil eller spis, till mer omfattande händelser som arbetslöshet eller sjukskrivning.
Förälder eller inte, man bör alltid ha en buffert till att kunna täcka oväntade utgifter eller mer ekonomiskt tuffa månader. Med en buffert står man lite mer stadigt i en situation med blåsväder i privatekonomin. Storleken och utformningen av bufferten beror självklart på den enskilda situationen. En buffert fungerar som ett slags skyddsnät som man kan dra nytta av när det verkligen behövs.
En följeslagare till bufferten är sparande. Det är alltid en fördel att spara, oavsett om det är ett större eller mindre belopp, samt om det görs varje månad eller någon gång ibland. Det är utrymmet i ekonomin och balansen mellan inkomster och fasta utgifter som avgör storleken på sparandet. Vad man spenderar uppbesparingen på är helt upp till en själv, om det så är en familjeresa eller en renovering av köket. Precis som en buffert kan även en uppbesparing användas till att finansiera en oförutsedd extra kostnad. Bland dem som har möjligheten är det även vanligt att man upprättar en barnbesparing där man sparar specifikt till barnet. Det är även föräldrar som väljer att spara hela eller delar av barnbidraget, vilket kan utbetalas till barnet i form av vecko- eller månadspeng eller som en klumpsumma först när barnet blivit äldre.
Men man kan som sagt inte alltid kontrollera sin livssituation och även om man har både flytväst och livrem så kanske man behöver en hjälpande hand. Online finansiering är en alternativ lösning för att stötta privatekonomin och stärka upp. Det bör dock inte vara det första alternativet, utan det man hänvänder sig till först om de andra komponenterna i ens ekonomi inte håller. Kanske har man en buffert som inte räcker till eller ett sparkonto som för tillfället har sett bättre dagar. Något av det viktigaste när man ansöker om ett lån online är att man försöker hitta lånealternativet som bäst överensstämmer med behovet. Det är den totala lånekostnaden med själva lånebeloppet, räntor och eventuella andra tillkommande kostnader man ska fokusera på. Redan innan man skickar en ansökan ska man även ta med återbetalningen i beräkningen. Att jämföra sina valmöjligheter är väldigt fördelaktigt för att hitta den mest passande kandidaten. Moneezy är en gratis tjänst där man kan få fram en lista med flertalet lånealternativ baserat på önskat lånebelopp och återbetalningstid. Med en god överblick blir det nämligen enklare att navigera och hitta det mest optimala lånet.