barnfamilj på äng

Vilka är de 3 vanliga typer av lån för barnfamiljer?

Som barnfamilj tyngs du hela tiden av stora utgifter, från att köpa en ny – större – bostad, köpa nya kläder och mat till att spara pengar inför sommarlovet. Det gör det svårt att få ordning på hushållens ekonomi – och ibland behöver du vända dig till externa finansinstitut för att få hjälp med att finansiera vissa inköp.

I den här artikeln ska vi ta en titt på de tre vanligaste typerna av lån som finns för barnfamiljer. Vi kommer att diskutera fördelar och nackdelar med varje typ så att du kan fatta ett välgrundat beslut när det är dags att ansöka.

Privatlån – lån för större inköp utan säkerhet

Ett utav de vanligaste lånen för barnfamiljer i Sverige är privatlån eller blancolån. Dessa typer av lån betyder att lånet inte är knutet till ett visst objekt. Lånen används vanligtvis till att finansiera större inköp som till exempel en renovering, bröllop eller resa.

Fördelar: Det positiva är att du kan använda pengarna till vad som helst. Lånebeloppet kan vara ett större belopp och är utan någon säkerhet.

Nackdelar: Räntan kan vara högre än andra lånetyper. Dessutom kan räntor och avgifter skilja sig markant mellan företagen, så använd alltid en låneförmedlare när du letar efter privatlån.

Bolån – för investeringar i hus eller bostadsrätt

Den andra vanliga låneformen är ett bolån, som används för att finansiera ett bostadsköp. När man ansöker om bolån är det oftast nödvändigt att ha någon form av kontantinsats. Ju högre kontantinsats du har, desto lägre bolån behöver du ta. Ett bolån är fördelat i två delar: topplån och ett bottenlån. Varav bolånet är maximalt 75% av värdet och topplånet är den resterande delen av bostadens värde och brukar oftast ha en högre ränta.

Fördelar: Lånebeloppet och räntan är oftast lägre då du har en säkerhet (din bostad) som garanti för lånet. Återbetalningstiden är också längre.

Nackdelar: Du kan bara använda lånet för att finansiera köpet av bostaden. Dessutom finns det en risk att du tar ett lån som är för högt i förhållande till bostadens nuvarande marknadsvärde.

Snabblån – för att täcka akuta inkomstfall

Sist men inte minst är mindre lån, som oftast går under namn som snabblån eller smslån, väldigt vanliga. Dessa lån kan vara bra när du behöver täcka upp oväntade eller akuta kostnader, som till exempel om bilen har gått sönder. Tänk dock på att den effektiva räntan kan bli väldigt hög eftersom återbetalningstiden är kort.

Fördelar: Du får lånet beviljat och utbetalt till ditt konto oftast inom några timmar.
Nackdelar: Lånebeloppen är mindre och den effektiva räntan är väldigt hög.