euro mynt

Tips för att hantera familjebudgeten

Först får vi höra att de bästa sakerna i livet är gratis. Sedan får vi veta att du får vad du betalar för. Först får vi höra att pengar får världen att gå runt. Sedan får vi höra att pengar inte är allt, och att man inte kan köpa lycka. Pengar är helt klart ett komplicerat ämne och det är något som många lägger stor vikt vid. Här får du därför ett par användbara, och enkla tips för att hantera familjebudgeten.

Nöjen kommer att få läggas på is ibland

Det är aldrig kul att höra, men det viktigaste är att fokusera på att få pengarna att räcka till nödvändigheter och essentiella saker. Detta innebär att man ibland inte kan njuta av nöjen och underhållning när man vill. 

Om du exempelvis vill försöka att vinna extra pengar genom att spela på Kazoom eller andra nätcasinon. Så kan det vara en bra idé att bygga upp en buffert för detta, eller att avvakta tills du vet att du har täckt resterande kostnader för månaden.  

Detta gäller även saker som semestrar, biobesök eller liknande utflykter som ibland kan behöva pausas eller planeras in i budgeten. Detta betyder givetvis inte att man aldrig ska få ha kul, eller att underhållning och nöjen är något negativt. Men snarare att det gäller att prioritera saker i rätt ordning, och att dessa saker bör komma efter mer essentiella saker. 

Pengar och barn

Ger du dem en veckopeng, i hopp om att de ska lära sig om investeringar, sparande och kloka utgifter? Eller får det dig bara att se ut som en vandrande spargris? Ett par vanliga metoder är att exempelvis ge en veckopeng i utbyte mot att sysslor utförs i hemmet, eller i utbyte mot bra betyg i skolan. 

Detta kan vara en användbar läxa i att lära barnen att hårt arbete belönar sig. Du kan lära dig mer om hur en veckopeng lär barn att hantera pengar i denna studie från 1991.

Det kan dock vara hårt att hitta en balans där du ger dina barn veckopeng, samtidigt som du även behöver köpa diverse extra saker till de. Med lite äldre barn eller ungdomar kan det därför vara en bra idé att komma överens om vilka utgifter de behöver täcka själva med sin veckopeng eller månadspeng.

Saker som nya kläder är något som ofta diskuteras i många hushåll runt om i landet exempelvis. 

Det viktigaste är att spåra dina utgifter

Att spåra utgifter är en riktig gamechanger när det gäller att hålla koll på budgeten. När bankomatkort blev populära tror jag att vi som samhälle tappade koll på hur mycket pengar vi spenderade. Vi kan bara dra med kortet, och så länge det fanns pengar på kontot var allt bra. 

Du som har problem med detta och behöver tips om att samla dina lån eller om lån med låg ränta,  kan läsa mer om det i artikeln Förbättrad familjeekonomi – lån med låg ränta.

Nu med så många appar och tjänster för att spåra dina utgifter finns det ingen ursäkt för att försumma att få det gjort. Det kan vara ögonöppnande när du ser hur mycket pengar du lägger på vissa saker. 

Det är lätt hänt att man inte spårar småköp man gör, men om du spårar samtliga utgifter på en månad så är det nyttigt och användbart för att hantera familjebudgeten.