barns hand i vuxens hand

Allt du behöver veta om föräldrapenning

Ett barn föds, och hela familjen samt släkten blir överlyckliga. Vi älskar bebisar eftersom de inget annat än söta kan vara men faktum är att det är inte bara väldigt tidskrävande att vara förälder utan det är dyrt. Det är viktigt att alltid tänka på att man både sparar och investerar sina pengar, men genom att läsa recensioner på en hemsida som ReviewsBird kan man öka sina chanser att bli nöjd med sina inköp, vilken leder till att man inte behöver spendera lika mycket pengar på returer. 

Vad är föräldrapenning?

Den enkla anledningen till varför man får föräldrapenning är för att mamma, pappa eller en vårdnadshavare ska kunna ha tiden för sitt lilla barn. Det är viktigt att barnets absolut viktigaste personer i livet knyter an med det lilla miraklet och att jobba samtidigt som att vara tillsammans med sitt barn är inte enkelt. Vi är mer än lyckligt lottade åt det system vi i Sverige driver där vi verkligen har chansen att vara lediga tillsammans med våra nyfödda. Hur mycket och hur länge man får förädrapenning är något som kan variera beroende på många olika faktorer, men sammanlagt betalas föräldrapenning ut i 480 dagar. Grundnivån idag ligger på 250 kronor per dag, men denna summa kan alltså stiga om du till exempel arbetat innan förlossningen. Som ny förälder är detta bara en av flera olika bidrag man får för att nyligen inbringat en ny person till världen, men till skillnad från barnbidraget är man på föräldrapenningen tvungen att betala skatt. Eftersom det sammanlagda antalet dagar är 480 innebär det att om du är ensamstående kan du ta ut alla själv. Om du nyligen blivit förälder tillsammans med din partner och kommer uppfostra barnet tillsammans har ni möjligheten att dela upp hälften av alla dagar. Skulle det vara så att ena föräldern inte vill ta ut sina dagar går det att ge över upp till 180 dagar till den andra partnern. 

Hur ska man ansöka om föräldrapenning?

Om du ska bli förälder är det mycket förberedelser som gäller, och såklart är föräldrapenningen även en sak som ska göras på förhand. En ansökan om föräldrapenning går via försäkringskassan där du helt enkelt kan logga in med dina uppgifter och skicka in ett intyg på din graviditet. Man kan ansöka om föräldrapenning när man vill, men senast den dagen då man vill ha ersättning för. Om det inte är du som är gravid utan din partner ska även du ansöka om föräldrapenning vilket även kan göras inne på dina egna sidor hos försäkringskassan. 

Frågor angående föräldrapenning 

Som blivande förälder dyker det upp hur många frågor som helst, i synnerhet om man ska bli förälder för först gången. Det är inget undantag när det kommer till föräldrapenning, utan även här dyker det upp frågor. Nedan kommer du att få se svaren till några av de frågor som tidigare personer ställt, och trots att det finns många fler en dessa frågor finns svaren att få. 

Kan man ta ut föräldrapenning för halva dagar? – Ja, det kan man. Du som ska få ersättningen kan välja själv hur många procent du önskar att ta ut, trots att detta inte är en valfri procent finns det flera olika att välja mellan. 

Jag har glömt att ansöka, är jag körd? – Nej du är inte körd. Det är fullt möjligt att ansöka trots att du glömt att göra det, men i din ansökan ska du ange en orsak på varför du glömt att ansöka. 

Kan jag få föräldrapenning när jag studerar? – Ja det kan du, dock beror det på hur och var du studerar. Om du går till skolan och studerar på plats i 8 timmar kan du inte få någon föräldrapenning eftersom du inte är med ditt barn. Om du däremot studerar på distans och är med ditt barn under dagarna samt studerar på kvällar och helger kan du få föräldrapenning. 

Som vi redan nämnde finns det många fler frågor än dessa, men som tur är har så gott som alla frågor fått sitt svar. Om det är något du själv undrar kan det vara bäst att vända sig direkt till försäkringskassan men du kan även fråga vänner och bekanta som varit hemma med sina barn. 

Sammanfattning 

Oavsett om du redan har barn eller i framtiden planerar på att skaffa barn har du nu fått lära dig lite mer om föräldrapenning. Glöm inte att du på ReviewsBird kan läsa omdömen om en massa nätbutiker, dels en drös sådana som säljer barnsaker eftersom det behövs en hel del till de små liven.