blir det någon bitcoin?

Fördelar och nackdelar med att investera barnbidraget i krypto

Det är förstås ett måste att öronmärka barnbidraget till ditt eller dina barn. Men om du har så mycket pengar att du har råd att investera ditt barnbidrag i krypto (som man bland annat kan köpa via immediate granimator), är det då värt att göra det?

Den frågan försöker vi besvara i denna artikel.

OBS: Tänk på att handel med bitcoin är en högriskinvestering som medför att du både kan tjäna och förlora pengar snabbt. Bara för att kursen för bitcoin gått upp historiskt sett finns det inga garantier för att kursen kommer gå upp stadigt även i framtiden.

Fördelar med att investera barnbidraget i krypto

Man kan tjäna pengar snabbt

Att tjäna pengar snabbt är något man kan göra då kursen för bitcoin rör sig ofta och snabbt. Men tänk samtidigt på att aldrig investera pengar du inte har råd att vara utan, och att den minst sagt rörliga kursen för bitcoin också är en nackdel.

Det finns många ställen att köpa bitcoin på

Handelsplatser för bitcoin och annan krypto är det lätt att hitta, men du ska samtidigt se till att välja en plattform med bra säkerhet och låga avgifter.

Bitcoin är en decentraliserad valuta

Det betyder att varken myndigheter eller företag har någon större inverkan på hur man får handla med bitcoin. Det finns stater som försökt förbjuda bitcoin men att förbjuda handel med krypto helt och hållet är nästintill omöjligt.

Nackdelar med att investera barnbidraget i krypto

Du kan förlora din investering

Om du väljer att investera barnbidragspengarna i bitcoin finns det en risk för att du blir av med de pengar du satsat eller en betydande del av dem. Se därför till att bara investera med pengar du har råd att vara utan.

Man vet inte om bitcoin är en hållbar investering

Bitcoin har funnits sedan ungefär 2009. Det är ett tag, men tänk samtidigt på att investeringar i guld och silver funnits i tusentals år och att handel med aktier har funnits i hundratals år. Att handla med och investera i bitcoin är alltså ett nytt fenomen, och det är därför lite osäkert gällande om värdet för bitcoin kommer stå sig över tid.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en kryptovaluta som bygger på så kallad blockkedjeteknik som även används för att skapa smarta kontrakt. Den person eller grupp som uppfann bitcoin går under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Vilka konkurrenter till bitcoin finns det?

Bitcoin är absolut störst inom krypto, men det finns faktiskt ett flertal konkurrenter som utmanar bitcoins dominans  Nedan berättar vi om några av dem:

Ethereum, som är en kryptovaluta som är näst störst efter bitcoin. Idag är ett ethereum värd ungefär en tredjedels bitcoin, vilket är mycket.

Litecoin, som är en kryptovaluta som är tekniskt solid vilket gör att valutan nästan inte har någon nertid alls.

Bitcoin Cash, som är ett billigare och snabbare alternativ till vanliga bitcoin.

Monero, som gör användarna mer anonyma jämfört med de som handlar med bitcoin.

Dogecoin, som är ett så kallat meme-mynt som har en japansk hund som prydnad.

Vem uppfann bitcoin?

Den person som uppfann bitcoin gick under namnet Satoshi Nakamoto, som i sin tur är ett påhittat namn. Ingen vet exakt vem personen bakom bitcoin är, men tidningar och andra insatta i branschen har gissat på kryptografer och forskare som arbetade med kryptopatent under den tid på bitcoin uppfanns.

Man tror också att den eller de personer som uppfann bitcoin har omkring 1 miljon bitcoin till sitt förfogande.